Česká pivní kultura roste

Výčepnictví se Lukáš věnuje 13 let. Měl štěstí na první štaci, která začala v restauraci U Pinkasů. Je to vyhlášená Plzeňská hospoda v Praze. Dále pokračoval v Konviktu v Bartolomějské ulici. Posledních osm let působí v restauraci Lokál.
Čepování piva není jenom o tom, aby do sklenice něco nateklo a poté se vypilo. Ale že je kolem toho i spousta jiných pěkných věcí. Umění čepování piva, skladování, čepování přes kliky, nostalgie, různé sklenice, styly a druhy čepování, různé chutě a v neposlední řadě samotní štamgasti. Na různých druzích piva se zkouší jaký má škyt, mlíko nebo hladinku.
čepované pivo
Na Moravě mají takzvaný trojboj. Pivo, víno a tvrdá pálenka. V Praze česká pivní kultura roste každým rokem. Dříve existovalo v Praze pár dobrých plzeňských hospod, kde čepovali dobré hladinky a pivo chutnalo stejně. Dnes už jsou pivnic desítky a není problém si dát v každé větší ulici dobře načepované pivo. Roste i informovanost o tom jak správně pivo čepovat, jak se o něj postarat, jak uložit, jak dobře ho ošetřit a samozřejmě správně ho servírovat.

V našich hospodách přibývá čím dál více žen, které holdují pivu a nedávají si vyloženě jen malé skleničky. Dámám se líbí hospůdky čisté, pěkné a pro oko upravené. Servírování se zlepšuje, výčepní jsou osobnosti a chodí tam třeba zajímavý lidé.
Lukáš Svoboda se stará o to aby výčepní dělali svoji práci dobře, aby je práce nenudila a učily se pořád něčemu novému, aby měli dobré školení a hlavně aby je práce někam posouvala. Má svoji školu čepování a každý měsíc pořádá kurzy školení.
pivní výčepy
Správná teplota piva záleží na každém druhu zvlášť. U plzeňského je to kolem pěti až sedmi stupňů. Je dobré používat nachlazené sklenice, které se dávají do pivních van a která má pět stupňů. Plzeňskému pivu svědčí teplota pět stupňů a čisté, mokré, nachlazené sklenice.
Za poslední roky šla česká pivní kultura velmi dobře nahoru, což je pro výčepní dobré znamení.

Česká pivní kultura roste
Ohodnoťte příspěvek